söndag 8 juni 2008

Jakten på lycka.

Väldigt många är tämligen nöjda med sin situation här i livet och en del av dem skulle säga att de är lyckliga. Några av dessa skulle säga att de kan ha det bättre än vad de har nu genom att de, till exempel, skulle komma över mer rikedom eller någon att dela den rikedom som de redan införskaffat under sin livstid med. Det är intressant hur vi som människor instinktivt drar paralleller mellan ägande och lycka, speciellt med tanke på att forskning visar att sådana, mätbara variabler, endast kan tillgodoräkna sig drygt 15% av det stoff som gör en människa lycklig. Vad är det som är den största faktorn som avgör om du kommer leva ett lyriskt liv? Drygt 50% av det som avgör hur lycklig du kommer vara beror på dina gener, om du är en nedstämd person så är chansen hög att du förblir nedstämd under stora delar av ditt liv, likaså om du går omkring är ständigt lycklig. Lyckligtvis är vi utrustade med allt som krävs för att vara lyckliga, vi har nämligen förmågan att tillverka vår egen lycka och skillnaden på kvalitén mellan fabricerad lycka och genuin lycka är näst intill obefintlig.
Vad är fabricerad lycka? Om du fick välja mellan att vinna fyra miljoner på lotto och att bli förlamad från midjan och ner så skulle du säkert tro, och rättmätigt så, att du i slutänden skulle vara lyckligare med fyra miljoner än med en förlamad nederdel. Dock är den uppfattningen felaktig. Forskning som bedrivits på området visar att båda personerna är lika lyckliga 3 månader efter händelsen. Anledningen till att du tror att du skulle vara lyckligare med pengarna än med förlamningen beror på ett fenomen som kallas impact bias som är ett resultat av det interna psykologiska immunförsvaret. En av de största funktionerna som det psykologiska immunförsvaret har är att fabricera, simulera, lycka. Så när Pete Best, Beatles orginaltrummis, säger att han har aldrig varit lyckligare än när han blev utkastad ur bandet kan man säkert dra slutsatsen att hans psykologiska immunfösvar har slagit till. Fabricerad lycka är alltså det vi får när vi inte får vad vi vill, detta kontra naturlig lycka som är det vi får när vi får det vi vill ha. Är det någon skillnad på dessa olika former av lycka? Svaret är nej, vilket också visar sig i exemplet om lottovinnaren och den fysiskt handikappade personen där båda tre månader senare är lika lyckliga som de var innan händelsen.
Frågan är då: Varför, om vi är så väl utrustade för att tillverka lycka, har vår världs mest smarta och begåvade människor störst chans att råka ut för depressioner?

"Happiness in intelligent people is the rarest thing I know." (Ernest Hemingway)

Inga kommentarer: